Close

Millennials in coronatijd – werkend

Stel, je bent Millennial en je werkt, wat betekent dat dan voor je? En stel dat je nog studeert, hoe is dat dan?

Corona zal nog wel even onder ons zijn. Met verrassende situaties tot gevolg.

Werkend

Ik sprak laatst een manager die een nieuwe medewerker in zijn team had; 26, vers van de universiteit. Vlak na de eerste lockdown en vlak voor de tweede golf was er net genoeg tijd geweest om hem de basis van het werken in zijn bedrijf uit te leggen: protocollen, 1op1 sessies om hem de kennis bij te brengen die hij niet op de universiteit had gehad en maar weinig tijd voor ‘hoe hoort het hier eigenlijk’, de ongeschreven regels.

En toen moest iedereen weer thuis werken. De medewerker in kwestie ook. Er ging een halve dag overheen, voordat de manager iets hoorde van zijn medewerker. Al die tijd had hij nog niets gezien en for all he knew lag hij nog steeds in zijn bed. Hij kón bijna niet genoeg informatie hebben om zijn werk goed te doen, áls hij al iets deed. Na de lunch was hij echt boos, en wilde zijn medewerker gaan bellen, toen deze zelf contact opnam.

“Ja, met Erik hier. Ik ben al vanaf 7 uur met dat voorstel bezig en ik kom er niet echt uit. Ik heb eerst het intranet doorzocht, en toen flink wat informatie gevonden. Vooral op die specialistische pagina van [ABC] heb ik veel nuttigs kunnen vinden. Wat ik niet wist, heb ik even bij Google nagezocht, maar wil ik ook even checken met jou. En o, ja, die andere nieuwe medewerker, die ook vorige week is aangenomen, heb ik er even bij betrokken, we zijn even met zijn tweeën aan het zoeken geweest.” Stilte bij de manager.

My point exactly. Als je niet voldoende informatie hebt, dan moet je die even navragen. In het geval van de manager kunnen we zeggen dat het onverstandig was zijn onrust te laten zitten tot na de lunch; hij had best even kunnen bellen en navragen hoe het ging. En dit incident illustreert ook dat Millennials onverwacht en creatief te werk gaan. Het had zomaar gekund dat deze mens had gedacht: we “werken” thuis, dus ik kan best nog een uurtje slapen. Maar dat deed hij niet: hij was gecommitteerd aan het bedrijf en wilde zijn best doen.

Toch kan het ook zomaar zijn dat hij op enig moment vanuit die creativiteit denkt: ik kan vast wel even een uurtje eerder ophouden met werken om een biertje te drinken met mijn maten, als was hij nog een student. Als de manager daar achter komt en het verkeerd opvat, kan het zomaar mis gaan.

Ik wens de medewerker en zijn manager toe dat zij blijven praten, elkaar vragen blijven stellen, zodat zij wederzijds begrip kunnen opbouwen. En lukt dat nou niet, neem dan contact met mij op, zodat ik jullie kan helpen.

In het volgende blog heb ik het over de studerende Millennial in coronatijd.

Warme groet, Marion Geisler, Millennialscoach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *