Close

Hard werken

Studeren is hartstikke leuk. De vrijheid om je dag in te delen zoals je dat wilt is geweldig. Als je een leuke studie hebt gekozen, is de stof ook nog eens  interessant, en meestal is het werk met je medestudenten inspirerend en leerzaam. ‘s Avonds kan je van het studentenleven genieten, alsof er geen zorg in de wereld is. Als er geen coronacrisis is, tenminste… Als het goed is staan je ouders achter je studiekeuze en ook op je opleiding word je gestimuleerd om het beste uit jezelf te halen. Al met al heel mooie omstandigheden om tot bloei te komen, als je die kans tenminste pakt, maar daarover in een later blog.

Werk

En dan krijg je een baan. Natúúrlijk krijg je een baan. De markt van voor de crisis is prima en werkgevers staan te trappelen om mensen van jouw kaliber aan te nemen. Je kan eindelijk al je opgedane kennis om gaan zetten in ervaring. Je hebt nog geen idee hoe, maar hé, daar is zo’n baan toch zeker voor? Daar lopen de ouderen rond die dit spelletje al jaren gespeeld hebben en precies weten van de hoed en de rand, hoe de hazen lopen, en hoe koeien hazen vangen. Dat ga je van ze leren! En zo kom je binnen. Vol vertrouwen, heel enthousiast, dat je deze plek hebt kunnen bemachtigen, en vol ongeduld om aan de slag te gaan. “Hier is je telefoon, je laptop en de sleutels van je leaseauto. Veel succes.” Nou, dat wil jij echt wel, veel succes!

Onboarding

Na de week onboarding weet je ongeveer hoe je bedrijf in elkaar zit. Wie er bovenaan in het organigram staat, in welke poot van de hark jouw virtuele bureau staat en hoe het werk heet dat jij gaat doen. Daarna krijg je (gelukkig) nog een week producttraining, zodat je de precieze details kent van wat er van je verwacht wordt, zodat je dat, met je opgedane studiekennis, in praktijk kan brengen. Yessss… het gaat eindelijk beginnen.

En dan

Gebeurt er niets… De manager waar je voor werkt is op zakenreis naar Amerika, en zal de komende werkweek jou niet persoonlijk komen begroeten. Je weet niet precies wat je nou eigenlijk moet doen, dus je voelt je een beetje verloren in die nieuwe omgeving. Gelukkig ben je niet dom en zie je om je heen collega’s, waar je kennis mee kan maken. En dat doe je dan. Gelukkig helpen ze je op weg en kom je zo je week wel door. En eigenlijk gaat het van nu af aan net zo. Je manager komt terug uit de US maar heeft nog steeds niet veel tijd voor je. Hier en daar een kop koffie, wat grote lijnen, en hup, weg is hij weer. Je doet je best en komt uiteindelijk wel op snelheid, maar na een maand denk je: dit is helemaal niet inspirerend, interessant of leerzaam, ik moet alleen maar… hard werken.

Hoe houd je je staande?

Dat is de grote vraag. Dit was een goeie leerperiode. Je hebt veel geleerd over een niet zo leuke kant van dat bedrijf, waar je de hemel van verwachtte. De werkelijkheid blijkt wat weerbarstiger. Je hebt nu ervaring opgedaan! Fijn, nu verder. Wat zijn nou dingen die je nu zou moeten doen? En denk eerst even zelf na, voor je verder leest…

Precies, eerst eens je manager benaderen en vragen om een serieus stuk van zijn tijd. Wees zakelijk en helder in je mededeling dat je graag van waarde wilt zijn voor het bedrijf, maar dat je dan goede aanwijzingen van hem wilt hebben. En nee, je hoeft nog niet alles te weten, want dat kan nog helemaal niet. Ervaring, weet je nog? Die had je nog niet. Je manager kan er wel voor zorgen dat je die krijgt. En verder vraag je aan iedereen in je bedrijf, op je afdeling, die een kop koffie met je wil drinken, wat hij of zij doet. Dan krijg je een geweldig inzicht in waar de voor jou belangrijke, ervaren mensen in jouw bedrijf werken.

En weet je het dan nog niet? Dan benader je mij. Via het contactformulier op deze site.

Veel succes!

Warme groet, Marion Geisler, Millennialscoach.

One Comment on “Hard werken

 • Hermann Borchers
  1 november 2020 at 08:22

  Geweldig artikel. Dit is precies wat ik zie na de eerste introductie.
  In mijn ervaring helpen de meeste nieuwe collega’s je de eerste dagen en geven ze je wat jobinformatie.
  Binnenkort zal het echter allemaal routine en “business as usual” zijn. Dat is het moment waarop het dagelijkse werk moeilijker en complexer wordt.

  Je hebt je eigen strategie nodig. Iedereen zou een plan moeten hebben om na de introductie gemotiveerd en succesvol te blijven

  Beantwoorden
 • Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *