Close

Alle liefde is economie

‘Je moet niet teveel poespas voor me maken, hoor!’ zegt mijn nieuw verworven kennis, die ik te eten heb gevraagd.

‘Nee hoor,’ reageer ik, ‘dat maak ik niet klaar. Ik houd helemaal niet van poespas. Ik eet liever iets wat ik echt lekker vind.’

Ik moet haar nog eens vragen wat ze daar nou mee bedoelt, maar door haar reactie werd ik me weer bewust van het feit dat er veel mensen zijn die zichzelf wegcijferen, omdat ze denken dat er anders een onbalans ontstaat tussen wat ze ontvangen en wat ze weg te geven hebben.

Emotional Bankaccount

Steven Pont heeft een leuk boekje geschreven over dit fenomeen ‘Alle liefde is economie’. Ondanks dat mensen er over in de gordijnen klimmen dat liefde niet in termen van economie uitgedrukt zou moeten worden, ben ik het helemaal eens met zijn visie dat we allemaal werken met stortingen en opnames bij de emotionele bankrekening die we bij elkaar hebben lopen. Als ik mijn partner vraag om mee naar mijn moeder te gaan, dan doe ik een opname van zijn rekening. Als hij dan  meegaat, doet hij een storting. We moeten alleen goed in de gaten houden in welke valuta we handelen. Ik kan het wel helemaal niet zwaar of ernstig vinden om naar mijn moeder te gaan. Waarde van  het evenement, stel… 10 emotionele eenheden. Hij heeft een hekel aan mijn moeder. Zijn storting op  mijn rekening, door mee gaan, kan wel oplopen tot 100 ofzo. Het is iets wat we van elkaar moeten weten om de boel in balans te houden. We moeten regelmatig checken of er niet ergens een rekening onbedoeld in het rood loopt.

De waarde van geven

Ik ken dit fenomeen als geen ander. Ik hecht veel waarde aan rekeningen in balans, want ooit heb ik bijna heel goede vrienden verloren door een misverstand over valuta.

Op enig moment was ik weer eens bezig een tegenstorting te bedenken voor een enorm lief gebaar, dat ik aangereikt kreeg door een vriend. Hij zag mij bezig, hoorde mij aan en zei toen: ‘Hou daar nou eens mee op. Ik geef het je graag. Het is voor jou, helemaal voor jou en alleen voor jou. Door mij daar iets voor terug te willen geven, doe je af aan de waarde van wat ik aan jou geef.’

Tja…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *